American History, Pilgrim Fathers etc.

Colonizing America | Crash Course US History #2

Bekijk de ‘crash course’ (Peter Greene), die ik hieronder heb ingebed. (6 minuten)

In deze aflevering richt hij zich op de kolonisering (Jamestown-Virginia, en dan Massachusetts). In Virginia ging het niet best. Hoge mortaliteit. Men ging erheen om goud te vinden: het werden tabaksplantages.  Massachusetts (vanaf 1620) wordt de thuisbasis van de Pilgrims en Puritans. Zij zochten een vrijplaats om religieus zichzelf te kunnen zijn èn anderen aan zichzelf gelijk te maken/houden. Na het filmpje – dat ik laat beginnen bij de stichting vanuit de Massachusetts-bay-company – moet u nog wel even enkele kritsche noten lezen die ik eronder geplaatst heb.

Wilt u zich geografisch oriënteren: klik op deze link met enkele plattegronden.

Deze post hoort bij deel 3 van het boek, paragraaf: A tale of three cities: Salem, Providence, Philadelphia. Daar dus het grote achtergrondverhaal over de godsdienstvrijheid.

 

Een paar kritische noten:

Waarom verlieten de Pilgrim Fathers Holland? Peter Greens zegt: “The Dutch were too corrupt for the Pilgrims”. Voorzover ik weet waren de Pilgrim Fathers nooit echt van plan om zich in Holland te vestigen.

Over de Puritan society en dat een small ‘church elite’ held power :De idee van een ‘church elite’ heeft met stemrecht te maken. Veel Puriteinen wilden gewoon geen ‘freemen‘ worden (in verband met de verplichtingen, die dat met zich meebracht.

Een echte fout: Roger Williams werd natuurlijk niet verbannen omdat hij in Boston al zei dat iederen “should be able to practice whatever religion they wanted“. Hij werd verbannen omdat hij het nieuwe gezag niet erkende, d.w.z. dat hij de Presbyterians kwalijk nam dat ze op hun beurt nu ook een Established Church vormden en dus een alliantie met de burgelijke overheid (en macht) aangingen. Hij was een echte dissenter die vond dat ook in de Nieuwe Wereld er dis-establishment moest plaatsvinden van de kerk. Pas in Rhode Island trekt hij de conclusie en laat in het ‘compact’ (verdrag/grondwet) de verwijzing naar religie achterwege.

Wat Anne Hutchinson betreft: Ze ging eerst naar Providence, maar trok toen verder en stierf in een gebied dat nu bij New York hoort (toen nog ongekoloniseerd, Indiaans terrein).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.